Wijkverpleging en huisartsen Utrecht Noordwest gaan meer samenwerken

Steeds meer ouderen blijven langer thuis wonen. Huisartsen en thuiszorgorganisaties krijgen het daardoor drukker. Terwijl het aantal ouderen stijgt, kampen huisartsenpraktijken en thuiszorgorganisaties met personeelstekorten. Thuiszorgorganisaties Careyn en De Rijnhoven en huisartsenorganisatie RegiozorgNU slaan dan ook de handen ineen. Zij gaan meer samenwerken vanuit een gezamenlijke visie om goede zorg voor thuiswonende ouderen te kunnen blijven bieden.

De drie organisaties starten het project ‘Toekomstbestendige zorg voor ouderen thuis in de regio Utrecht Noordwest’. Daarin spreken zij met elkaar af de zorg rond kwetsbare ouderen beter op elkaar af te stemmen en te coördineren. Zo zullen zij elkaar sneller informeren als de situatie bij een kwetsbare cliënt verandert. Daarbij gaan ze gebruikmaken van een online platform voor informatie-uitwisseling. Maar ook de aanmelding van nieuwe cliënten zal door de nieuwe samenwerking makkelijker en sneller gaan. Daarnaast bespreken de organisaties wat zij passende zorg vinden, bijvoorbeeld op het gebied van ADL-zorg en medicatie. Sam Siemssen, directeur-bestuurder RegiozorgNU: “Al die maatregelen tezamen zullen ertoe bijdragen dat kwetsbare ouderen ook in de toekomst passende, goede en tijdige zorg kunnen krijgen.”.

De organisaties hebben afgesproken volgens één benadering te werken. Daarin staat centraal dat mensen zoveel mogelijk de regie over hun eigen leven kunnen nemen. Ze stimuleren de veerkracht van de oudere en diens naasten. Voor het bepalen van de meest passende zorg is de benadering uit het Programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen uitgangspunt: ‘zelf als het kan, thuis als het kan, digitaal als het kan’. Anja Jonkers, directeur Careyn Utrecht West: “We moeten veel meer gebruik maken van moderne technologieën en de naasten bij de zorg rond de ouderen betrekken. Daarmee voorkomen we ook dat ze naar een verpleeghuis moeten verhuizen.” Marjolein Zanen, bestuurder van De Rijnhoven, voegt hieraan toe: “Met goede onderlinge afspraken en een benadering die ondersteunt om zelfredzaam te blijven, kunnen ouderen langer en prettiger in hun eigen omgeving blijven wonen en hun leven inrichten zoals ze gewend zijn.”

De betrokken organisaties zijn onder andere actief in Stichtse Vecht, De Ronde Venen, Woerden, Montfoort en Leidsche Rijn.

Ander nieuws:

< Terug naar nieuwsoverzicht