‘Wanneer doet een verpleeghuis het goed? Mee met de inspecteur.

3 Juni bezocht de inspectie Vijverhof. 18 augustus stond er een artikel over dit bezoek in NRC handelsblad en NRC.NEXT’.

Reportage zorg

Hoe beoordeelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg de kwaliteit van verpleeghuizen? Op bezoek met de inspecteur

Wat maakt verpleeghuiszorg veilig? Dat zit hem in meer dan de juiste medicijnen, of het beperken van valgevaar. „We zien hier een zeeppompje”, wijst inspecteur Annelies Baars in de woning van een demente vrouw. „Waarom hangt het daar? Een stukje zeep is misschien huiselijker voor een bewoner, maar mogelijk wel onveiliger. We willen weten of erover is nagedacht.”

Zorgcentrum Vijverhof in Harmelen ontvangt deze dag de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De instelling heeft 20 groepswoningen voor cliënten met dementie en psychiatrische klachten en 24 individuele appartementen voor mensen met psychiatrische of lichamelijke aandoeningen.

Afgelopen maand kwam deze tak van zorg onder een vergrootglas te liggen toen de IGZ een lijst publiceerde van 150 verpleeghuizen die onder extra toezicht staan. Vijverhof voldoet aan de normen en stond er niet op. Het was bereid te laten zien hoe een inspectie verloopt.

Lees het gehele artikel op de website van het NRC

Klik hier voor het volledige rapport.