Afspraken over vergoeding thuiszorg worden mogelijk bindend

Als vrijblijvende afspraken tussen gemeenten en zorgorganisaties niet beter worden nageleefd dreigt staatssecretaris Van Rijn deze bindend te maken. Van Rijn hoopt dat de partijen zelf besluiten om een code over thuishulp beter na te leven, maar als dat niet gebeurt wil hij dat opleggen door de regels aan te scherpen.

De ‘Code verantwoordelijk marktgedrag thuisondersteuning’ werd in samenspraak met het ministerie van Volksgezondheid opgesteld om te voorkomen dat medewerkers en mensen die thuiszorg nodig hebben de dupe worden van zo laag mogelijke prijzen. In de afspraken staan tarieven voor huishoudelijke hulp, maar deze zijn niet bindend en veel gemeenten betalen in de praktijk veel minder dan de afgesproken bedragen.

Volgens PvdA-Kamerlid Van Dijk leidt het systeem waarbij gemeenten de thuiszorg kunnen aanbesteden op dit moment tot een race to the bottom van personeelssalarissen. Ook hij wil dat de afspraken uit de code zo nodig bindend worden.

SP en CDA zijn niet gerust op de plannen van Van Rijn en vinden dat hij zich zou moeten schamen. “Hij praat wel heel veel, maar hij doet niets. Het is wachten op de volgende instelling die het niet volhoudt”, zegt CDA-Kamerlid Keijzer.

TSN

Vrijdag werd bekend dat zorgorganisatie TSN Thuiszorg failliet dreigt te gaan. Daar werken 12.000 medewerkers die zorg bieden aan 40.000 mensen. Volgens de directeur van TSN is de dreigende ondergang een gevolg van lage vergoedingen die ze krijgen. Het bedrijf legt 6 euro per uur toe op de zorg die zij bieden.

Gisteren luidden ruim vijftig zorgbedrijven in een open brief de noodklok over de situatie in de thuiszorg. Volgens veel zorgbedrijven zijn gemeenten hard op weg om “het professionele aanbod van huishoudelijke hulp aan zieke of kwetsbare burgers volledig om zeep te helpen”.

Bron: www.nos.nl